RSS Feed

Giv din gamle bærbare computer nyt liv med en SSD-harddisk

29. maj 2017 | Laptop tips & tricks

Det er nok noget som de fleste kender til, at en gammel bærbar computer kan gå hen og blive lidt sløv i betrækket over tid. Hvad færre ved er dog, at der er en ret billig måde at skyde en ordentlig omgang energi og hastighed ind i sin gamle computer, som kan få den til at føles som en af de nye laptops på markedet. Det er nemlig muligt at få sin gamle bærbare til at performe som en topmodel igen ved at udskifte den gamle harddisk med en flash harddisk, også kendt som SSD harddisk. Jeg har her samlet informationer og giver mine personlige anbefalinger om hvad man skal være opmærksom på hvad angår det at købe en SSD harddisk.

SSD-harddisken som erstatning for den gamle harddisk

Det seneste nye er SSD harddiske som er den type af harddiske som vi også kender fra både tablets og smartphones. SSD står for Solid State Drive, og kaldes også for Flash harddiske. I SSD harddiske er der ikke noget der skal varmes op, og der er ikke noget der forsinker computerens hastighed, som der er på de gammeldags harddiske. Jeg har her fundet en video for at illustrere min pointe med at overveje at skifte harddisken i sin bærbare computer ud i stedet for at købe en helt ny i dyre domme. Det er vitterligt en helt anden verden, når man først prøver en SSD harddisk. Det har jeg selv oplevet!

https://www.youtube.com/watch?v=bi8AlciOiWY

Den negative side ved SSD- harddiske

Hvis SSD-harddiske er så gode, hvorfor er det så ikke alle computere der har dem? Svaret kan man dele op i to forskellige primære årsager. Først og fremmest så er der rigtigt mange nyere bærbare computere og sågar stationære computere som er udstyret med SSD-harddiske i dag. Det er en harddisk type, som der er kommet til i slipstrømmen på udviklingen af smartphones. Så derfor er det mange af de ældre computere som ikke er hoppet med på bølgen endnu, men hvor man altså selv kan udskifte harddisken for at få noget ekstra speed ind i det gamle karosseri.

Den anden årsag er, at hvis man har brug for stor kapacitet på sin harddisk, så er SSD harddiske stadigvæk ikke nået til et udviklingsstadie, hvor de kan hamle op med de traditionelle harddiske på kapacitet og størrelse. En SSD harddisk på 128 gb koster cirka det samme som en traditionel ekstern harddisk på cirka 2 terabyte. Så der er stadigvæk en enorm forskel hvad dette angår. Hvis man har et behov for at have meget plads på sin harddisk så kan man derfor vælge at købe en ekstern harddisk til sine filer og så have en SSD harddisk som sin harddisk til selve styresystemet på sin bærbare computer. På den måde kan man få fremragende performance fra sin bærbare computer, og så tilgå sine filer via en harddisk som er ekstern. På den måde får man det bedste fra begge verdener.

Prisniveauet på SSD-harddiske

Det er som sagt generelt dyrere at købe SSD harddiske end hvis man skal have de traditionelle harddiske, men jeg er ikke i tvivl om at det er det hele værd. Og samtidig så er det stadigvæk meget billigere end at købe en helt ny bærbar computer. Man kan for eksempel på en 120 gb SSD harddisk for knap 600 kroner på diverse webshops, hvor man også kan vælge at få en på 256 gigabyte for omkring en 1000 kroner. Men så får du altså også ”næsten” en helt ny computer. Sådan vil det i hvert fald ofte føles når man skifter den gamle harddisk ud med en SSD harddisk. Så for mellem 600-1000 kroner kan du give din gamle computer helt nyt liv, og især hvis du har en computer derhjemme som egentlig har gode specifikationer, men som alligevel er blevet sløv i det, så kan dette være et vidundermiddel. Og som sagt meget billigere end at skulle ud for at købe en helt ny computer med gode specifikationer, hvor man ikke kommer langt for under 5-6000 kroner.

Sammenlign priserne

Prisniveauet som jeg har skaleret her er cirka priser, men faktisk kan der være endnu flere penge at spare ved at undersøge markedet. Rigtigt mange webshops har SSD harddiske på lager, og det kan være en god ide at undersøge priserne. Det kan være mellem 20-30% at spare ved at vælge den ene web-shop frem for den anden. Det er desuden også billigere at vælge nogle brands frem for andre, selv om forskellen er til at overse når det angår selve performance delen af harddiskene. Det er altså lige fint om du vælger Intel, Seagate, Kingston eller noget helt fjerde. Derfor vil jeg personligt anbefale at du lader prisen råde og vælger det billigste, såfremt specifikationerne er i orden. Det kan man lige så godt. Så hvad enten du bruger din bærbare computer som en arbejdsstation, som din spillemaskine til at spille casino online, eller til at streame film på så er en SSD-harddisk god.