RSS Feed

Sådan stopper du spyware

11. maj 2008 | Laptop tips & tricks
Spyware er små programmer der indsamler brugerinformationer gennem din Internetforbindelse uden din viden. Oftest bruges disse informationer af annoncører der gerne vil have deres reklamer set af så mange som muligt. Det er dog vigtigt at bemærke at spyware også kan indsamle mere følsomme informationer som e-mail adresser, passwords og kreditkort numre (Dankort, VISA, Mastercard etc.).

Hvordan kommer der spyware på min laptop?

Typisk bliver spyware installeret sammen med freeware eller shareware programmer der kan downloades fra Internettet. De fleste programmer kommer ikke med spyware, men en del programmer installere altså disse ekstra spyware programmer, oftest uden din viden. Efter spyware programmet er installeret på din laptop ligger det i baggrunden og sender informationer om hvad du foretager dig til en anden. Disse programmer minder derfor en del om den virus type der hedder trojanske heste. 

Symtomer på Spyware

Ud over at stjæle følsomme oplysninger kan spyware også gøre din laptop langsommere. Programmerne ligger i baggrunden og bruger din laptops resurser og din Internetforbindelse til at sende informationer om din færden på Internettet videre.

Hvis din laptop er langsommere end normalt eller ustabil kan det være et tegn på at den er inficeret med spyware. Kommer der rigtig mange pop up reklamer kan det også være et tegn på at der er kommet spyware på din pc, især hvis de kommer når du ikke har startet Internet Explorer.

Hvordan fjerner jeg spyware?

Heldigvis findes der programmer der kan scanne din computer for spyware og efterfølgende fjerne disse uønskede programmer. Et af de bedste programmer til dette hedder Anti Explorator og er gratis at scanne med. Anti Explorator er designet af et dansk firma og er som sagt gratis at scanne med. Skal Anti Explorator fjerne evt. trusler automatisk, så koster det et mindre beløb. Microsoft er også kommet med et lignede tiltag kaldet Windows Defender dette kan også scanne gratis.

Det kan være en fordel at bruge begge programmer da de scanner din computer forskelligt og derfor ikke altid finder det samme. Scanner du jævnligt din computer med Anti Explorator og Windows Defender er du rigtig godt dækket ind med hensyn til spyware.

Anbefalede løsninger

Anti Explorator Anti Spyware

Windows Defender Anti Spyware